בסוף אחת הסדנאות שהעברתי נגשו אלי מספר משתתפים ושיתפו אותי בקושי שלהם לדבר בפני קהל. הם סיפרו לי שבכל פעם שהם נדרשים לדבר בפני קבוצה של יותר משני אנשים הם חווים חרדה קשה. סיפור זה אינו נדיר במיוחד ויש כמוהו רבים נוספים. הידעתם שפחד קהל הוא חלק מהפרעה הנקראת חרדה חברתית. חרדה חברתית היא אחת ההפרעות השכיחות ביותר. מחקרים מצביעים כי 12% מהאוכלוסייה יסבלו מחרדה חברתית במהלך חייהם. חרדה חברתית מאופיינת בפחד מסיטואציות חברתיות ו/או מביצוע פעילויות בפומבי החושפות את האדם לביקורת או לשיפוט אחרים. החשש שמא התנהגותנו בסיטואציות חברתיות למיניהן (דיבור לפני קהל, הבעת דעה בפומבי, שיחה עם אנשים בעלי סמכות, יציאה למפגשים רומנטיים, עימותים, שיחות חולין ועוד) תהיה מביישת או משפילה מביא לעיתים לחרדה, היכולה להתבטא בדופק מואץ, הסמקה, הזעה, רעד בגוף, רעד בקול ותחושת גמגום.
אחת האמונות אותן מחזיקים אנשים הסובלים מחרדה חברתית היא שאנשים הם ביקורתיים, שיפוטיים, בעלי סטנדרטים גבוהים ששמים לב לכל פרט ופרט.
הידעתם שלא רק שהסובבים אתכם אינם שמים לב לכל ניואנס אצלכם, אלא שיכול להיות שהם אפילו לא שמים לב לקיומכם?
האם הייתם שמים לב אם היו מחליפים את מי שאתם מדברים איתו?
שאלה קצת משונה, לא?. התשובה המתבקשת היא – ברור שכן. אבל, בסדרת ניסויים שנערכה על ידי החוקרים לוין וסימונס מסתבר שלאו דווקא.
הנה אחד הניסויים המפורסמים והמפתיעים בנושא משנת 1988.
תיאור הניסוי: אתם הולכים ברחוב, כשאדם לא מוכר עוצר אתכם בבקשה שתכוונו אותו למקום שאתם מכירים. אתם עוצרים ומתחילים להסביר, כשלפתע עוברים ביניכם שני אנשים שסוחבים דלת, כך שלמשך מספר שניות אתם מופרדים זה מזה. לאחר מכן אתם מסיימים את ההסבר וממשיכים בדרככם. האם תשימו לב לעובדה שבמהלך הזמן שהופרדתם האדם שדיברתם איתו הוחלף באדם אחר? יכול להיות שהתגובה האינסטינקטיבית שלכם היא "בוודאי!" אולם בניסוי זה 50% לא שמו לב להחלפה!
לצפייה בניסוי לחץ על הקישור הבא!
אם 50% מהאנשים לא שמים לב אפילו לדבר כה בולט כמו החלפת בן השיחה באמצע, מה הסיכוי שהם ישימו לב ויזכרו לא רק אתכם אלא גם פרטי פרטים בהתנהגות שלכם אם אינם מכירים אתכם לעומק?
איך לדעתכם המחשבה על כך, שלא באמת שמים לב אליכם, תשפיע על התחושה שלכם במצבים חברתיים שונים?
אם גם אתם סובלים מחרדה חברתית אתם יכולים לנסח אמונות חדשות שישמשו אתכם במצבים חברתיים, למשל "רק חלק קטן מאוד מהאנשים שם לב אלי כאני עושה משהו חריג." "הסמקה או רעד לא מובילים בדרך כלל ללעג ולביקורת", "לרוב האנשים אין סטנדרטים גבוהים בהתנהלות חברתית" וכד'.
בנוסף, חשוב שתתנסו במגוון מצבים חברתיים שאתם נמנעים מהם לעיתים קרובות. התאמנו בהם שוב ושוב יחד עם האמונות החדשות.
במהלך הסדנאות והאימונים המתקיימים במסגרת בית הספר לתקשורת בין אישית ניתנים כלים אפקטיביים ויעילים להתמודדות עם הפרעה זו.
בהצלחה!
תום